Barangaroo Sidney Limanı Kentsel Dönüşüm Projesi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Barangaroo Sidney Limanı Kentsel Dönüşüm Projesi
Share 17 Şubat 2011

Barangaroo Liman Projesi, Sidney’in liman bölgesinin bir bölümünü ve ilintili arka kesimini yeniden düzenlemeyi amaçlamaktadırEkim 2009 tarihinde Avusturalya hükümeti, bölgenin projelendirilmesi için uluslar arası bir arayışa girişti. Peysaj, mimari ve kentsel tasarım firmalarından teklifler istendi.

yarisma11.jpg

yarismaparklar.jpg

yarismaparklar1.jpg

Kazanan ekip Şubat 2010’da ilan edildi. Bu Johnson Pilton Walker ve birlikte çalışacağı Peter Walker ve Ortakları Peyzaj Mimarlığı firmasıydı. Bu firmalar projenin kamu yönünü oluşturan Barangaroo Proje Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışmak üzere seçildiler.Ekip liman bölgesinde ticari, konut, dinlenme fonksiyonlarının konuşlanacağı ayrıca bir liman içi parkı tasarlayacağı ve Limanın doğal görünümünü güçlendireceği bir proje hazırlamakla görevlendirildi.

vaziyetplani.jpg

aaae.jpg

aae.jpg

Kazanan proje üç bölümden oluşmaktadır: Headland Parkı, Barangaroo Merkez ve Güney Barangaroo.
Headland Parkı projesi, 1836’dan beri değişmeyen mevcut kıyı çizgisinde, yeni ve gösterişli bir kent parkı tasarlamayı amaçlamaktadır. Bu park Balls Head, Goat Island ve Ballast Noktasını yansıtacak ve Sidney Limanının yeşil karakterinin sürekliliğini sağlayacaktır. Bu proje aynı zamanda NSW Hükümetinin liman bölgesini halka açma projesinin de bir parçasıdır.

Headland Parkı

headlandpark_v2_merrimanstr.jpg

headlandpark_v3_clynnreserv.jpg

headlandpark_v4_northerncov.jpg

Parkın düzenlenmesi için seçilen yöntem, halka yönelik sergiler, halktan görüş alma aşamalarını kapsamaktaydı.

Barangoroo Merkez

Barangoroo Merkez eğitim, sosyal, dinlenme mekanlarına ayrıldı. Burası konut, ticaret ve sosyal yapıları birleştiren yaya yollarının buluşma noktası olacak. Bu bölge ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda çalışma prensipleri oluşturuldu. Toplumsal danışma mekanizması 2010 yılı proje yönetimi tarafından işler hale getirildi. Ve daha sonra onaylanacak planlar için bir yol haritası oluşturuldu.

Güney Barangoroo

Güney Barangoroo’da ise, kamuya açık bir rıhtım etrafında dükkanlar, süpermarketler, rıhtım lokantaları, müze, kütüphane, uluslar arası otel, 500 konut, bir uluslar arası finans merkezi tasarlandı.

barangaroo-model.jpg

oneri.jpg

gorunus.jpg

Projenin hedefi insanları buraya getirmek ve su kenarı etkinlikleri için olanaklar sunmak. Hickson Bulvarı büyük bir kent aksı olarak düşünüldü ve toplu taşıma buraya yönlendirildi.

mevcutdurum.jpg

Limanın şimdiki durumu

Ayrıca Wynyard İstasyonu ile kent arasındaki yaya yolu ile bağlantısı sağlandı.
Bölgenin karma ekonomik yapısı farklı etkinliklerin birbirlerini destekler şekilde yapılanmalarına olanak sağladı. 2010 yılı sonunda başlayan projenin ilk binalarının 2014’de tamamlanması bekleniyor.

barangaroo_outline.jpg

 bakankristinakeneally.jpg

Avusturalya Planlama Bakanı Kristina Keneally projeyi savunurken.

Ancak tüm bu gelişmeler uzun tartışmalar, istifalar, itirazlarla gerçekleşti. Genel gelişme, yarışmada ön görülen toplam inşaat alanının önemli ölçüde arttırılması rağmen itirazlar üzerine bina yüksekliklerinin azaltılması ile sonuçlandı. Öncelikle 16 Aralık 2010 tarihinde onaylanan konsept planında:

.430000 m2 olarak hesaplanan başlangıçtaki planın 490000 m2’ye çıkartılmasına,
.Bölgede iki yeni binanın tasarlanmasına: Düşük yoğunluklu bir konut bloğu ile bir dükkan bloğunun eklenmesine ve böylelikle burada daimi olarak yaşayacakların sayılarının arttırılmasına.
.Yeni bir otel (toplam 33000 m2’lik) ile Sidney’in turistik özelliklerin güçlendirilmesine.
.Kıyıdan 85 metre açılan bir halka açık iskele ile otelin çevresinden dönülmesine,
.Başlangıçta 1,4 kilometre olan yaya promenadının 2,2 kilometreye çıkartılmasına,
.Güney oyuğu adı verilen liman düzenlenmesinin arttırılarak halkın deniz kıyısına ulaşma imkanlarının geliştirilmesine karar verildi.

Buna karşılık:
.Ticari kulelerin sayısı 4’den 3’e indi.
.Otel alçaltıldı ve iskelenin genişliği düşürüldü.
.Konutlar arttırıldı.
.Su kenarındaki meydan büyüdü ve Sidney ile bağlantılar geliştirildi.

Değişiklikleri özetlersek:

kabulred2.jpg

Kabul edilen sağ taraftaki önerideki ulaşımla ilgili mekanlar kamu caddeleri, kamu yaya yolları, alan bağlantıları, kamusal bağlantılar 24 saat açık yollar kavramlarıyla tanımlandı. (Bulvar, deniz kıyısı promenadı, birincil ve ikincil bağlantılar, arkadlar, kuzey güney bağlantıları terimlerinden vazgeçildi.)   Böylelikle yolların ayrışması, Hickson Yolu ve deniz kıyısı arasında doğrudan ilişkiler kurulması sağlandı.

kabulret1yollar.jpg

denizvegemi.jpg

 ruzgardurumu.jpg

Bir diğer eleştiri hava sirkülasyonunun engelleneceği ve perspektiflerin kapanacağı yönündeydi. Büyük yolcu gemileri ve liman perspektifi ilişkisi de eleştiri konusuydu. Yollar  ve cephe veren binalar bu nedenle değiştirildi.

 karsilastirma.jpg

 

kabulredyukseklikler.jpg

 

onaylananiptaledilenler.jpg

 

tercihler.jpg

Yapıların yükseklikleri değiştirildi. Yükseklikler azaltıldı.

nihaigorunus.jpg

 Doğu görünüşü

nihaigorunus1.jpg

Batı görünüşü

 

projealaninindegismesi.jpg

 Planlama aşamalarında yapılan değişiklikler.

Barangaroo Gelişme Projesine muhalif görüşler:

6 Milyar Avusturalya Doları bütçeli Barangaroo Gelişme Projesi muhalef tarafından utanç verici olarak tanımlanıyor. Bu proje Sidney’i dünya çapında bir finans merkezi yapmayı planlamakta.

kutleler.jpg

 

kutleler1.jpg

Değiştirilen plan Planlama Bakanı Kelly tarafından onaylandı. Bu plana göre proje alanı büyüdü ve iki yeni bina projeye eklendi. Ancak nihai plan çok eleştirildiği gibi, mücadelelerin de bitmediği anlaşılmakta.

Karşı görüşler, eleştiriler

En başta proje çok tartışılan bir oteli de içermekte. Yeşiller ise bu otele kesinlikle karşı çıkıyorlar. Yüksekliklerin yüzde üçyüzden fazla arttırıldığını belirtirken bunun utanç verici olduğunu söylüyorlar.

resim3.jpg

resim4.jpg

resim5.jpg

“Ulusal inanç” grubu, projenin dördüncü kez değiştirilmesinin kötü bir planlamanın sonucu olduğunu söyleyerek, bunun mirasa hiçbir saygısının olmadığını ayrıca limanın zenginliği ve doğal hayat açısından çeşitliliği ile bağdaşmadığını söylemekte.

yarismayikazanansiluet.jpg

yarismadansiluet.jpg

Diğer taraftan Sidney Belediye Başkanı Clover Moore, proje yönetiminden istifa ederken, ticari ve politik hesapların öne geçtiğini söyledi. Ayrıca halka danışma aşamalarında kararlaştılanların da göz önüne alınmadığını vurguladı. Yüksek yapıların kenti denize kapatan bir duvar oluşturacağını, ulaşımın yeterince ele alınmadığı bir planlamanın kaos yaratacağını bildirdi. Ayrıca Avustralya Mimarlar Birliği bu projeye aynı nedenlerle karşı çıkmakta.

ae.jpg

En çok tartışılan bina olan otel ise 30.000m2 zemini ve 85 metre yüksekliği ile ayrı bir konu. Başlangıçta önerilen 150 metrelik yüksekliklerin azaltılmasına rağmen zemin kullanımının artması nedeniyle projenin 430000m2’den 490000m2 ye çıktığını bildirdi. Fonksiyonların dağılımı ise:

insaatalanlarininpaylasimi.jpg

Ticari: %60, Konut %16, parekende %9, karma kullanım: %3, otel: %9, kamusal yapılar:%3


Bu görüşlere karşı çıkanlar ise kentin ekonomik hayatına gelecek olumlu etkileri, otelin bir kent ikonuna dönüşeceğini, 6000 yeni iş yaratılacağını ve Sidney için gereken toplam büro alanlarının %40’ını önümüzdeki on yıl için karşılayacağını bildiriyorlar.

otel17.jpg


Kaynak: Barangaroo
Çeviri: Mimdap

7 Yorum
  1. Yazıyı okuduktan sonra araştırdım, gerçekten çok ilginç hiçbir kaynakta “bu bir yağma planıdır!!”, “halkın malına el koymak için bunlar düzenlendi” türünden ülkemizde görmeye alışık olduğumuz eleştiriler yok. Eleştiri yok mu? var! hem de alası var. Üstelik bu eleştiri mimdap’ta anlatıldığı gibi sonuç veren projenin kısmen de olsa değişmesini sağlayan bir eleştiri. Yoksa canım onlar zaten herşeyi eleştirirler dedirten ve tüm olasılı eleştirilen önünü kesen türden değil. Muhalefet var mı var hem de alası var. Belediye başkanı bile istifa etmiş, bizde kaç politikacı var istemediği bir plana ortak olmamak için istifa eden? Ya da vazgeçtik yuvarlak laflarla değil somut şekilde eleştiri yapan karşı çıkan ve değişiklik yapılmasını sağlayan.
    Buradan öğrenmemiz gereken çok şey var.
    Bu örnekte değişiklikler yeterli mi? kesinlikle değil ama proje de bitmiş değil. İzleyelim görelim. Selamlar.

    Nermin Humbaracı | 17 Şubat 2011

  2. Bu dönüşüm projesini görünce aklıma önce Salıpazarı sonra Haydarpaşa sonra da Kartal projeleri geliyor. Bunlardan hiçbiri yukarıdaki örnekteki gibi tartışma, proje girdisi oluşturan argümanlarla geliştirme düzeyinde bir taraflar arası ilişki şansı olmadı. Yüzlerce hata vardı belki, süreç kötü yönetildi, idare kamusal projeleri sunmada ve katılım yaratmada beceriksiz davrandı… falan gibi bir dizi eleştiri elbette getirilebilir. Fakat Salı Pazarı mesela M.Tabanlıoğlu tarafından projesi hazırlandı ve yapılar bir proje zarfı niteliğinde şeffaf kutulardan, yani kullanım ilişkisini belli edecek kadar ve tatrtışmaya açık düzeyde çeşitli ortamlarda, üniveristelerde bizzat kendisi tarafından sunulmuş olmasına rağmen o gün proje üzerinden bir tartışma yerine kamuoyunda konu “Offer” e iş ihale edilmesi ve davalar ve iptaller biçiminde yürüdü. Sonuçta o iş orada bir yerde takıldı kaldı. Bu ülkede proje üzerinden yukarıda örnekte görüldüğü gibi bir kamu ayağı, projeye argümanlarıyla müdahale, üzerinde değişiklikler talep eden ve tartışma süreçlerinde bunu yaptırabilen bir gelenek oluşmadı. Sadece yargı yoluyla iptal edilmesi gibi bir yol kentin koruyucuları tarafından yerine getirildi.
    Uzun vadede bu yolun yetersiz olduğunu, bir anlamda sadece kentsel projelere yasa ardından mcadele edilemeyeceğini düşünüyorum. Öte yandan kente düzenleme anlamında yapılan her ülkede olduğu gibi müdahalelere tümden karşı çıkmak yerine bunlar için hedefler koymanın, kamu haklarını koruyacak şekilde projelerin sosyal taraflarını güçlendirmenin daha önemli olduğu görüşündeyim. Bu örnek kıtalar üstü, biraz mesafe olarak bize uzak gibi görünen bir örnek fakat dünya her yerde aynı dünya ve kentlerin benzer sorunları var. Dolayısıyla bu dönüşüm projesinden alınacak dersler olmalı.
    Saygılar

    Cemal Kozlu | 17 Şubat 2011

  3. projenin baştaki paftalarda görüldüğü gibi bir kaç alternatif arasından seçilmesi en öncelikli olarak dönüşüm alanları projelerinin doğru dürüst bir etüd ve proje çalışma zamanına sahip olarak yapıldığını gösteriyor. bu da mimarlığın gelişimi, yeni fikirlerin uygulanması için büyük fırsat.
    dönüşüm bölgesinin toplulaştırılarak çözülmesi ise bir olanak. parça parça bu kentsel parçalar bizim ülkemizde çok itiraz etseler de bana kalırsa tasarlanamaz.
    örnek bir poje bana kalırsa. iyi bir yoldan iyi bir noktaya varılmış.

    Melek Genli | 19 Şubat 2011

  4. Tartışmalar park olan birinci bölgede değil, o zaten tamam, ikinci bölge de kamusal ekipmanlara ayrıldığı için sorun değil, sorun bunları finanse edecek üçüncü bölgede çıkıyor. Çok ilginç bir sunum olmuş bence bu konu bizim üniversitelerde ders olarak da ele alınmalı. Tartışma nasıl yapılır, adabı nedir? nasıl karşı çıkılır? neye dayanılır? neyle nasıl mücadele edilir iyi bir örnek.

    Azmi İzmirli | 20 Şubat 2011

  5. Azmi Bey çok iyi niyetlisiniz. Bizim üniversiteler tekke alışkanlıklarını sürdürüyorlar bilirsiniz menfaat yoksa çorba da yoktur buralarda. Kamusal menfaat ise ufuk dahilinde değildir kavram olarak bile. Oda deseniz tekkenin takkelisi. Tartışma olmadan da işte İstanbul’da, Türkiye’de neler oluyorsa onlar olur.

    Nevin Ekşi | 21 Şubat 2011

  6. değerli araştırma dosyası kadar değerli yorumlar da gördüm sayfanızda. bizim için başta istanbul’un kıyıları açısından sonra izmir belki bu bölgelerde örnek alınabilecek bir proje. dünyada neler olduğunu çok açık şekilde önümüze koyarken projelerin anlamını da açıklayan (ki bazen sadece görsellere dayalı kaldığında neyin ne olduğunu anlayamıyoruz) bu metin çok faydalı.

    güngör zaman | 1 Mart 2011

  7. Bu çalışmanın çok kapsamlı olduğunu öncelikle belirtmeliyim. Bir dönüşüm projesi bu kadar dikkatli bu kadar araştırma ve bilgi üzerine kuruluyorsa iyi neticeler alması da doğal bence.

    Bedri Yılmaz | 26 Mart 2011


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org