Kiliseden Eve dönüşüm - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Kiliseden Eve dönüşüm
Share 22 Ocak 2011

Tasarım: Zecc Architects

ic-11.jpg

Zecc Architects tarafından tasarlanan ve boş bir kilisenin yeni bir düşünceyle konut haline dönüşümünün, dış cepheyi olduğu gibi koruyarak iç mekanda yapılan düzenlemeleri bu projle birlikte izliyoruz. Bu proje hem tarihi fakat günlük kullanımın dışına çıkmış bir yapının yaşatılmasını hem de yeni bir fonksiyon verilerek sadelikle iç dünya yaratılışının özeti gibi.

ic-18.jpg

 

Zaman geçtikçe, bir milletin hikayesini anlatan kültürel ve dini parçaların onarımı yeterince önem taşımaz, bazen bu törenleri korumak gerekli olmasa da bu binalar bu seremoniye ev sahipliği yapmıştır. Bugünlerde, özellikle kuzey ülkelerinde yaygın olarak kiliseler terk edilmiştir.

ic-21.jpg

Kilise-evin uzun kesiti. Yapılan ilave ara kat ve önde apsis bölgesinin tek hacim olarak galeri halinde bırakılması kolayca izlenebiliyor.

Bu nedenle, kiliseler ve diğer tarihi binaların tekrar kullanımı için yeni bir sistem geliştirildi. Özellikle Hollanda’da işlevi değiştirilmiş yüzlerce boş kiliseden biri olan St Utrecht Jakobus kilisesine yeni bir program verildi. Kilisenin yeniden kullanım amacı, bu meşhur anıtı birkaç küçük mimari müdahale ile ferah ve geniş bir konut haline getirme ve onu yeniden kullanıma açmaktı.

ic-31.jpg

ic-41.jpg

Kilise-evin zemin ve 1. kat planları.

Saint Jakobus çevresindeki topografya ve mimari manzarayla harmanlanarak yer alır. Kilise ayinleri ve genel işletmeyi 1991 yılında durdurdu. 2007 yılına kadar bazı küçük konserlere ve antika mobilyaların sergilenmesine ev sahipliği yaptı. Model kullanıma göre, iç kısımlardaki tadilatlar yeni kullanımı desteklemek amacıyla yapıldı. Mesela asma kattaki geniş zemin gibi.
Bu asma kat Zecc Architects için yeniden yapılanma sürecinde önemli bir faktördü. Çünkü bu yapı kiliseyi mekansal olarak büyütmek için önemli bir değişiklik oldu.

Asma kat zemini vurgulamak için kısmen kaldırıldı böylece doğal ışığın içeri girmesine izin verildi.

ic-51.jpg

ic-61.jpg

ic-71.jpg

Kilise-evin dış görünüşü

Değişmiş katın altındaki odalar yatak odası, çalışma odası ve banyo olarak hazırlanmıştır. Dolaylı yaşam alanını sınırlayan bir iç avlu boş alanlarda bir hareket oluşturmuştur.

ic-8.jpg

ic-9.jpg

Yeni ve modern yerleşim alanı var olan kilise yapısından tamamen ayrılmış olarak inşa edildi. Bu yeni müstakil yapı, şu an bu tarihi anıtta ‘geçici’ yapı olarak kabul edilir. Bu yapı eğer işlevi değiştirilmek istenirse hemen yıkılabilir. Bu konutta dolaşım, ön açıklıkla kilisenin arkasını birbirine bağlar. Mutfak kısmı arka kısımda tek başına duracak şekilde düzenlendi. Eski kilise oturağı ve sırası Zecc Architects tarafından yeniden kullanılarak yemek masası şekline dönüştürüldü.
Genel olarak yapı, demirbaş eşyayı muhafaza ederek ve kilise özelliklerini detaylandırmaya izin verilerek iç kısımlara hakim oldu.

ic-10.jpg

ic-111.jpg

ic-12.jpg

Zecc Architects kilisede mümkün olduğunca küçük değişiklikler yaptı; vitray pencereler, eski kapılar ve var olan ahşap zeminde gerekli olan onarımlar yapıldı. Yeni beyaz zemin inşaatı kilisenin duvarlarını, kolonları ve kemerleri ayrı şekilde özgür kıldı. Pürüzsüz alçı sıvası, çelikten sacdan ve ahşap materyallerden inşa edildi. Yapıdaki cam yüzeyler, devamlı olarak kilisenin başka bir iç yüzünü gösterir. Bunun yanında, bu cam yüzeyler eskiyle yeni arasında bir geçiş sağlayan tarihi parçaları yansıtır.

ic-13.jpg

ic-14.jpg

ic-15.jpg

Sonuçta, Zecc Mimarlar bu tarihi yapıyı tek ve eşsiz bir konuta dönüştürdüler.St Jakobus kilisesi küçük birimlere bölünmediği ve ferahlık yok edilmeden düzenlendiği için önemlidir. Ayrıca, yapıdaki bu yerleşim düzeni, gelecekte dönüştürülmeye mümkün bir şekilde onarıldı ve düzenlendi. Oluşabilecek yeni şartlar altında tarihi St Jakobuskerk kilisesi,kolaylıkla kamusal bir alana veya yeniden kilise haline dönüştürülebilir.

ic-16.jpg

Projesi: Utrecht ikamet içine bir dönüşüm Kilisesi
Yer: Bemuurde Weerd, Utrecht – Hollanda
Istemcisi: Özel
Proje Ekibi: Zecc Mimarlar > Marnix van der Meer, Bart Kellerhuis, René de Korte & Steven Nobel
Yüklenici: Rietveld interieurbouw bv
Mobilya: Springers wonen
Program: Konut kilise XL
Yüzölçümü: 475 m2
Dönemi: 2007 – 2009

ic-17.jpg

Ferah dinlenme alanları ve galeri boşluğu

ic-18.jpg

Galerinin alttan görünüşü

ic-19.jpg

Enine Kesit Şeması

Kaynak: Interior Design
Fotoğraf © Frank Hanswijk
Çeviri: İmge Kıvırcık

1 Yorum
  1. herhangi bir komplekse kapılmadan dini bir mekanın başka amaçlara dönüşmesinin mümkün olması bile “açık bir zihin” düzeyini gösterirken ülkenin demokratik yapısını sergiliyor. bu bile çok öenmli bana göre.

    naci zaman | 23 Ocak 2011


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org