Yıkıntılardan Kamusal Park - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Yıkıntılardan Kamusal Park
Share 4 Ağustos 2010

Sydney kenti, bir su dağıtım tesisinin kalıntılarına, eski yapıyı canlı, kamusal bir parka dönüştürerek can verdi.

sydney-1.jpg

sydney-2.jpg

TZG Architects ile JMD Designs tarafından tasarlanan Paddington Reservoir Bahçeleri, 1800’lerden kalma, artık kullanılmayan bir rezervuarın yeniden yaşama döndürülmüş hali. Yerin bir kat aşağısında yerleşen parkta orijinal beşik tonoz çatılar ve çatı makasları yeni malzemelerle ve dinamik bir tasarımla korunarak Sydney’in bir metropole dönüştüğü tarihini çerçeveliyor.

sydney-3.jpg

sydney-4.jpg

Orijinal tesis 1878’de tamamlandı ancak 20 yıl sonra düşük basınç ve tuzlu su nedeniyle devreden çıkarıldı. O günden bu güne sürekli el değiştiren tesisin, son olarak hizmet istasyonu terk ettikten sonra çatısı çöktü. TZG Architects, mekanı kamusal bir parka dönüştürmek amacıyla JMD Designs ile işbirliği yapmaya başladığında, yıkıntıların kentin sakinleri için tamamen benzersiz ve değerli tarihi referanslar sağlayacağını fark ettiler.

sydney-5.jpg

sydney-6.jpg

Park hemen yakınındaki Paddington Town Hall’dan ve hemen yürüyüş yolları ve saksıların altına yerleştirilen yerinde yağmur suyu depolama tanklarından su topluyor. Avustralya halihazırda su etkinliği konusunda bir liderdir ve su dağıtım tesisinin su koruma yaklaşımı, işlevsel olduğu kadar semboliktir de. Parkta yoğun bir kat yarı tropik bitki, ahşap kirişler, beton, demir ve tuğla gibi ham malzeme ile birleştirildi. Destek malzemeleri, korunan yapıları ortaya çıkarmak için özellikle ayrık yerleştirildi.

sydney-7.jpg

sydney-8.jpg

sydney-9.jpg

Yazı ve Görseller: Inhabitat
Çeviri: Mimdap

2 Yorum
  1. çok iyi değerlendirilmiş. açık alan tasarımı ve belki de harabe şeklindeki depomsu yerler birden toplumsal kullanıma sunulur hale gelmiş. yıkıntıda mücevher bulmuşlar adeta.

    Osman Çoban | 4 Ağustos 2010

  2. kentlerin kendi eski kimliklerini kamusal alana devşirmek çok güncel ve çok takdir edilesi bir tavır. bravo.

    alikemal kılıç | 8 Ağustos 2010


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org