Favela Boyama Projesi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Favela Boyama Projesi
Share 2 Haziran 2010

Jeroen Koolhas ve Dre Urhahn, 2005 yılından beri birlikte çalışan, Hollandalı iki sanatçı. 2006 yılında Brezilya’da, toplum tarafından yürütülen sanat müdahaleleri yaratma fikrini geliştirdiler. Çabaları, Rio’nun en kötü tanınan gecekondu bölgesi Vila Cruzerio’da, bölgenin gençlerinin katılımıyla tamamlanan iki dev duvar resmi olarak gerçekleşti. Bundan sonraki çalışmaları ise ‘O Morro’ adını verdikleri üçüncü aşama ile devam ediyor.

favela-1

“Favela Boyama” fikri ilk olarak Rio’nun merkezinde, tüm yaşayanlar ve ziyaretçiler tarafından görülebilecek bir favelanın tamamını boyamak olarak çıktı. Portekizcede “tepe” anlamına gelen ‘O Morro’, aynı zamanda gecekondu, favela anlamında da kullanıldığından, sanatçılar projenin adı olarak bunu seçtiler. ‘O Morro’ 2010 başında başladı ve henüz tamamlandı.

favela-3

favela-4

Rio de Janerio’nun kalbinde yer alan Santa Marta gölgesinin girişindeki meydan, daha önce şöyle gözüküyordu:

favela-2

Kolaylıkla genişletilebilir, renkli ışınlar konseptiyle, meydanın çevresindeki evlerle içinde Sambaschool’un da bulunduğu sokağın bir kısmını içine alan bir tasarım hazırlandı.

favela-7

favela-8

Daha önceki projelerde de yer almış ve bölgede yaşayan bir grup da proje çalışmalarına katıldı.

favela-5

favela-6

favela-10

Proje, Rio’nun en önemli gazetesinin manşetinde yer aldı.

favela-9

favela-11

Sonuçta ortaya 34 evi aşan dev bir sanatsal çalışma çıktı.

favela-12

7000 metrekarelik gecekondu alanı, toplum için yeni bir anıta dönüştürüldü.

favela-13

Yazı ve Görseller: favelapainting.com
Çeviri: Mimdap

4 Yorum
  1. gecekonduların niteliğini değiştişrmiyor bu tür boyama. onların tanımsız biçimleri arasında farklı bir renk dokusu oluşturup diyagonal boyamalarla ise yan yana duruşlarınadaki algıları değiştiriyor. bir mahalle meydanı ve etkinlik alanı gibi bir yerde uygulanmış sanırım. rio’nun karnaval havası ve onun renkliliği yansımış bence.

    hikmet demir | 4 Haziran 2010

  2. Hikmet Demir’e ithafen:
    Söylediğiniz sözcükler bana fazlasıyla çelişkili geldi. Kafalarımızdaki “niteliklilik” kavramını sorgulayıp bunun bir yanılsama olduğunun farkına varmalıyız. Kent gibi bütünleşik bir tabloya baktığımızda niteliksiz olan hiç bir şey yoktur, olmamalıdır. İyi-kötü gibi ikili karşıtlıklar çerçevesinde nitelikler vardır, niteliksizlik diye bir şey söz konusu olamaz. Her insana, kültüre, yaşayış biçimlerine tikel bir gözle bakmak ve her oluşumunun kendi değişen, dönüşen formunu yarattığını akılda tutmak gerekir. Hem zaten konu bu değil. Konu bu bile olsa kastettiğiniz anlamda gayet de “nitelik” kazandırıyor. Nitelik sözcüğünü “qualify” ile aynı kefeye koymamak gerekir, ancak dilimize kalifiye olarak çevirdiğimiz bu sözcük sizin kastettiğiniz anlama denk gelecektir ki böyle bir bakış açısı da bana yanlış geliyor. Yakın zamanda mimar olacak bir insan olarak şunu söylemeliyim ki insan, bize öğretilen şeklinde olduğu gibi projelerde sadece ölçüt olarak kullanılan, zamandan ve duygudan bağımsız insan değil! Renkler, dokular vs her şey doğrudan insana yapılan bir müdahaledir. Ve sadece binalara yapılıp onların niteliksizlik yanılsamasını değiştirmeyecek olan bu müdahale, doğrudan o insanların algılarına, psikolojilerine yapılan bir müdahaledir. Bir bu gözle bakmak gerekir…

    istemi alp köse | 12 Haziran 2010

  3. çok değişik . böyle düzeni olmayan yerlerde bence iyi bir sonuç. bizdeki mahmutbey bölgesinde denenebilir mi acaba? marshall sponsor olsa. şu sıralarda tv de bir reklam var bunu andıran.

    neriman | 14 Haziran 2010

  4. Ben beğendim.Gecekondu yasal olmayan bir şey.ama var ve varlığını çeşitli nedenlerle sürdürüyor.Eğer sürdürüyor ve orada çocuklar büyümek zorunda bırakılıyorsa oranın iyileştirilmesi ve güzelleşmesine olumlu bakarım.Yalnızca dış cephe boyaması değil evlerin içlerinin de çeşitli sponsorlar eşliğinde meslek yüksek okullarının eğitim alanlarına girdiği ölçüde uygulamalar yapılabilir.
    Ayrıca gecekondular hakkındaki gerçek düşüncem ;hükümetlerin insanları yasal olmayan işler yapmak zorunda bırakarak bunu onlara karşı kullanmak istemeleridir.Birde santa marta da gördüğüm boyanın bütünselleştirdiği yapı grubu görünümü bana bu tür sanatsal mimari proje denemelerini anımsattı ilerili gerili çıkmalar büyüklü küçüklü yükseltiler..denendi.işte sanatta bazen ummadığımız yerde ve şartta biraz destekle de görülür hale gelebiliyor.

    müberra birdoğdu | 15 Haziran 2010


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org