Beykoz Bölge Birincisi - Seranit ile Merdivenli Sokaklar Tasarım Yarışması - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Beykoz Bölge Birincisi – Seranit ile Merdivenli Sokaklar Tasarım Yarışması
Share 28 Mayıs 2010

35918 rumuzlu proje, Beykoz İlçesi – Buğday Sokak Birincilik Ödülü; Genel Sıralamada Sekiz Farklı Sokak Birincisi Arasından İkincilik Ödülü

Mehmet Örücü (Dokuz Eylül Üniversitesi, Mimarlık Bölümü)
Mete Keskin (Dokuz Eylül Üniversitesi, Mimarlık Bölümü)
Esra Yılmaz (Dokuz Eylül Üniversitesi, Mimarlık Bölümü)

beykoz-1

Yaşayan Merdiven
İstanbul Beykoz Belediyesine ait Sadri Alışık Caddesi Buğday Sokak’ta bulunan tasarım alanı yüksek bir eğim derecesine sahiptir. Tüm sokak boyu tek düze uzayıp giden bir merdiven yerine bu sokağı daha yaşanır hale getirmek ve kamusal alanlarla insanlara psikolojik ve sosyal açıdan rahatlatacak, rekreasyonu ve birlikteliği sağlayacak bir merdivenli sokak oluşturulması öngörülmüştür.

beykoz-2

Sokak deyince aklımıza çocukların oynadığı, ailelerin dışarıda komşularıyla vakit geçirebildiği bir yer gelmektedir. Çünkü komşuluk, birliktelik kavramları insanların sosyal ve psikolojik gelişimi açısından çok önemlidir.Aynı zamanda sokaklarımızın asfalt yığını olmasının engellenerek yeşille bütünleşen,doğal malzeme esaslı kaplamalardan oluşan bir sokak oluşturularak ekolojik dengenin korunması da amaçlanmıştır.Kamusal buluşma mekanlarının yanı sıra çocuklar için bir oyun parkı, sokak sakinlerinin kullanımına açık bir hobi bahçesi ve kentsel mobilyalar düşünülmüştür.

beykoz-3

Bu sokakta girişi olan evlerin de sadece geçişin sağlandığı bir merdivenden ibaret olan giriş alanlarının yerini; kamusallığın, birlikteliğin ön plana çıkarıldığı geniş alanların bırakıldığı bir tasarım oluşturulmuştur.

beykoz-4

Oluşturulan merdiven enleri 150’şer cm’dir. Her bir basamak için 90 cm’lik ve 60 cm’lik Seranit basamak malzemesi olan “River StoneGray” birlikte kullanılarak malzeme zayiatı da önlenmiştir. Tasarımda tüm pis su, temiz su, elektrik, doğal gaz tek bir hatta toplanarak sokağın ortasından geçirilmiştir. +14.10 kotundan ve +26.10 kotunda gerekli bakım ve onarımın yapılmasına imkan vermek üzere rögar bırakılmıştır. Bütün rıhtlar kamusal alana uygun olarak 15 cm olarak alınmıştır. 30 ve 35 cm genişliğinde olmak üzere iki tip basamak genişliği kullanılmıştır. Buna göre 2R+B=63 ±2 formülünü tüm merdivenler sağlamaktadır.

beykoz-5

Kaynak: Kolokyum.com


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org