Pritzker Ödüllü SANAA - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Pritzker Ödüllü SANAA
Share 1 Nisan 2010

Japon mimarlar Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa ‘nın, alanlarındaki en büyük ödül olan 2010 Pritzker ödülüne layık görüldükleri açıklandı. Chicago Tribune de mimarlarla konuyla ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi.

sanaa-1

Chicago Tribune: Ödülü kazandığınızı nasıl öğrendiniz ve tepkiniz ne oldu?

Ryue Nishizawa: Ofisimizdeydik. Elbette muhteşemdi ama kimseye söyleyemediğimiz için bu güzel duyguları içimizde tutmak oldukça stres verici bir durumdu. Sabahın çok erken bir saati olduğu için de bir süre sonra işimizin başına geçmemiz gerekti.

Chicago Tribune: SANAA’nın anlamı nedir?

sanaa-3

Kazuyo Sejima: Yazılmış bir şey değil ama Sejima & Nishizawa & Associates olarak belirledik.

Chicago Tribune: Siz Pritzker Ödülü’nü kazanan ikinci ortaklıksınız. Nasıl birlikte çalıştığınızı açıklar mısınız? Aynı şeyleri mi yapıyorsunuz? Sorumluluklarınızı bölüşüyor musunuz? Tasarımlarınız üzerinde tartıştığınız oluyor mu?

Ryue Nishizawa: Eşit olarak çalışırız ancak tabi aynı da değiliz. Diğerimizin kendini kaybemesini engelleriz en çok.

Kazuyo Sejima: Zaman zaman da tartışırız. Genellikle birbirimize düşünmek içn zaman tanırız ve sessizce yeni bir yönde karar kılarız.

Ryue Nishizawa: Sejima-san oldukça cesurdur ama bir yandan da oldukça istikrarlıdır. Hemen duygusallaşmaz. Oldukça mantıklıdır.

Kazuyo Sejima: Birbirimiz ve çalışanlarımızla pek çok şeyi tartışırız. Çok uzun süre oturup çalışırız.

Chicago Tribune: 1998 yılında Chicago’daki Illinois Institute of Technology için yapılan kampus merkezi yarışmasından aklınızda neler kaldı? Chicago’da sizi etkileyen binalar oldu mu?

sanaa-3

Ryue Nishizawa+ Kazuyo Sejima: Chicago mimarlık bakımından harika bir kent ve 1998’den bu yana birkaç kez daha gitme şansımız oldu. Crown Hallve Lake Shore Drive üzerinde çok konuşuruz.

Chicago Tribune: Yaşayan ve hayatını kaybetmiş mimarlardan hangilerini beğeniyorsunuz?

Ryue Nishizawa+ Kazuyo Sejima: Her ikisinde de sayılacak çok isim var.

Chicago Tribune: Her zaman mimar olmak mı istemiştiniz?

Ryue Nishizawa: Ben kendimi hiç mimar olarak hayal etmemiştim.

Kazuyo Sejima: Ben de öyle! Küçükken ben büyükanne olmak istiyordum!

Chicago Tribune: Genç mimarlara ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

sanaa-4

Ryue Nishizawa: Bol pratik yapın!

Ryue Nishizawa + Kazuyo Sejima: Ve çalışmaya devam edin!

Chicago Tribune: Sizce seçilmeniz mimarlık alanında büyük bir etki yarattı mı?

Ryue Nishizawa: Biz düşündüğümüz şeylerden çok memnunuz ve diğer insanların da (Pritzker jürisi) benzer şeylere heyecanlandıklarını bilmek bizi daha da mutlu yapıyor. Mimarlık alanı oldukça çeşitlidir. Bizim kendi yolumuzu bulmamız da iyi bir şey bence.

Chicago Tribune: Sürdürmekte olduğunuz çok sayıda projeniz var mı? Yoksa pek çok mimar gibi siz de ekonomiden dolayı iş bulmakta zorluk çekiyor musunuz?

Kazuyo Sejima: Bu konuda pek bir farkımız yok. Eğer yeni ve büyük bir proje alabilsek ofisimiz için çok daha iyi olurdu. Yine de birkaç küçük ve güzel projemiz var.

sanaa-5

Kaynak: Chicago Tribune
Görseller: Dezeen
Çeviri: Mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org