Mimari Tasarım: Selim Velioğlu, Erce Funda, Orkun Özüer

itu-bilim-muze-1

İ.T.Ü. Toplum Bilim Parkı Havacılık Müzesi yapısı üniversite / toplum bütünleşmesine yönelik olarak İ.T.Ü. Ayazağa Yerleşkesinde güney dolaşım omurgası üzerinde söz konusu hedefe yönelik olarak öngörülen bir dizi yapının ilki olarak inşa edilmiştir.

Toplumun her kesiminden kullanıcıya ve özellikle de gençlere havacılıkla ilgili bilgilendirme ve tanıtım yapmak amacıyla hazırlanan müze gereksinim programı yaklaşık 3000m² kapalı alan ile açık sergileme alanlarından oluşmaktadır. Ziyaretçilerin havacılığın tarihsel gelişimi konusunda bilgilendirilmesi, hava araçlarının tanıtılması, havacılıkla ilgili son teknolojik gelişmelerin ziyaretçilere aktarılması müzenin temel hedefidir.

itu-bilim-muze-2

itu-bilim-muze-3

Ayrıca hava araçları ile ilgili öğrencilere ve her kesimden bireye yönelik eğitim programlarının oluşturulması, hava araçlarının kullanılarak eğitim ve eğlence olanaklarının sağlanması müzenin diğer hedefleri arasındadır. Model uçak kursları, radyo kontrollü uçak pilotluğu, kokpit ve uçuş göstergelerinin tanıtımı öngörülen programlardan bazılarıdır. Hava tüneli, Mars Havuzu, çocuklar için küçük ölçekli simülatörler ve bazı fiziksel prensipleri anlatan basit deney düzenekleri ve hediyelik eşya satış birimleri yapıda yer alacak unsurlar olacaktır. Mekansal anlamda ise yapı; deneyimleyecek kullanıcı tarafından içeriği ile de anlamsal olarak ilişkilendirilebilecek biçimde içten dışa, merkezden çevreye ve yerden gökyüzüne dinamik bir kimlikte yönelen mekansal bir “çokluk” olarak tasarlanmıştır. Bu yaklaşım aynı zamanda işlevsel kısıtlar nedeniyle salt zeminde yayılmak zorunda kalınan büyük bir yapısal alanın görsel algı ve dolaşım açılarından insani boyutta mekansal unsurlara ayrışmasını sağlamaktadır.

itu-bilim-muze-4

Yapının merkezinde yer alan, saydam örtüsü ve dinamik kimliği yoluyla kullanıcıya gökyüzüne ilişkin değişik resimsel çerçeveler sunan sergilemeye yönelik “orta hol” kurgunun temel mekansal unsurudur. “Orta hol”den ulaşılan ve “kanatlar” olarak adlandırılabilecek diğer dört temel mekansal unsur ise; büyük helikopterlere de bakım hizmeti verebilecek, içinde kayar vinç bulunan atölye destekli büyük hangar; “kanat 1”, küçük hava araçlarının ve parçalarının bakım, tamir ve sergilenmesinin yapılacağı küçük hangar “kanat 2”, havacılıkla ilgili çeşitli tanıtım ve etkinliklere yönelik çok amaçlı salon “kanat 3”, tasarım ve yönetim işlevlerini barındıracak çalışma birimi “kanat 4”dür.

Yapı tümüyle çelik iskelet sistem olarak inşa edilmiştir. Büyük hangar, küçük hangar ve çok amaçlı salon açıklıkları çelik uzay kafes sistem ile orta hol ve çalışma birimi açıklıkları ise çelik yapma kirişler ile geçilmiştir. Mekansal anlamda devamlılık içeren çatı ve cephe düzlemleri aynı malzeme ile; beyaz renkli metal paneller ile kaplanmış, saydam yüzeylerde alüminyum doğramalar renksiz cam ile birlikte kullanılmış yapı içi döşemelerinde ise epoksi uygulanmıştır.

itu-bilim-muze-5

itu-bilim-muze-6

itu-bilim-muze-7

itu-bilim-muze-8

itu-bilim-muze-9

itu-bilim-muze-10

itu-bilim-muze-11

itu-bilim-muze-12

itu-bilim-muze-13

Mimari Tasarım: Selim Velioğlu, Erce Funda, Orkun Özüer
Uygulama Projesi: Selim Velioğlu, Korhan Torcu(UMO)
Danışmanlar: Levent Aksüt (UMO), Yaşar Marulyalı (UMO)
Statik Projesi: Çelik Yapı
Mekanik Projesi: ERKU
Elektrik Projesi: META

One Comment

  1. Mimarlarımızı tebrik ederim. Özellikle detaylarını koymalarına bayıldım. Hem detayın mimari ile nasıl iç içe geçtiğini göstermesi bakımından hem de basit malzemelerle neler yapılacağını göstermesi bakımından. Onlardan tek bir ricam olacak İTÜ iyi güzel de mimarlarımız biraz da İstanbul’u düşünsünler… böylesine insanları aptal yerine koymayan, mantıklı, nitelikli bir mimari ile oluşturulmuş bir müzeyi keşke sözgelimi Salıpazarında da mevcut İstanbul Modern’imize bir ek bina olarak görebilsek…Sadece orası değil İstanbul’un hatta Türkiye’nin nitelikli binalara gereksinimi var.
    Sayın Hocalarımızın öğrencilerinin çok çok şanslı olduğunu söyleyebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir