Facebook Genel Merkezi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Facebook Genel Merkezi
Share 20 Ekim 2009

İç Mekan Tasarımı: Studio O+A

Facebook-1

Facebook-2

Facebook çalışanları yakın bir zamanda, şirketin sosyal bir network olma misyonunu da yansıtacak, etkileşim ve bağlantıyı sağlayan yeni bir merkeze taşındı.

Eskiden ileri teknoloji markası Agilent Technologies’in laboratuarı olan Palo Alto’nun Stanford Araştırma Parkı içindeki yaklaşık 14 bin metrekarelik yapı, önceden Palo Alto merkezindeki 10 farklı yere dağılmış olan 700’den farklı çalışanı bir araya getiriyor.

Facebook-18

Facebook-19

Mekanın tasarımı her bir çalışanın fikrine eşit derecede değer veren, yatay olarak yapılandırılmış olan şirketin yapısına uygun şekilde, büyük oranda kullanıcıların istekleri doğrultusunda gerçekleştirilmiş.

Bu süreçte Facebook platformunda oluşturulan, şirket çapında bir anketle tasarım kararları alındı, inşaat fotoğrafları ve yenilikler eklendi ve proje sürecinden herkesin haberdar olması sağlandı.

Facebook-17

Her departmandan çalışanların yer aldığı bir danışma kurulu tasarım ekibiyle birlikte çalışarak mekan planlamadan sonuca ve final koordinasyonuna kadar projede yer aldı.

Yeni tesis farklı yerlerden gelen çalışanları barındıracağı için, şirket her bir bölümün belirli bir kimliği olmasını istedi. Tasarım, Facebook kullanıcı ve çalışanlarının oluşturduğu kolajdan ilham alarak, uyumlu bir doku oluşturmak amacıyla birbirinden tamamen farklı öğeleri bir araya getiriyor, renk ve iç mekanı kullanarak açık bir plan çerçevesinde alanlar oluşturuyor.

Facebook-20

Şirket yöneticileri tüm çalışanlara erişebilecek şekilde merkezde yerleşiyor. Geniş oturma alanları ve açık mekanlar, topluluğun bir araya gelmesi için imkan yaratıyor.

Bir mutfak ve bir kafe, Facebook’un, çalışanlarına günün her saatinde iyi yemek sağlama geleneğini sürdürürken, içecek ve atıştırmalıklar için de merkez içinde küçük mutfaklar bulunuyor.

Facebook-9

Facebook-12

Facebook-3

Çalışanların yeşil bir merkez isteğini yansıtacak biçimde tesis, Palo Alto’nun 2008 Yeşil Binalar Kanunu’na uygun ilk bina olarak, mevcut mimari özellikleri, orijinal laboratuarın geri dönüşüm tesisini kullanıyor ve sanayi birimlerini üretim sonrası için yeniden yapılandırıyor.

Facebook-5

Facebook-6

Diğer sürdürülebilirlik özellikleri arasında büyük ölçüde geri dönüştürülmüş malzemeden halı ve enerji etkin aydınlatma sayılabilir.

Facebook-15

Facebook-16

Yeni tesis için tasarım hedefi, binanın tarihi ve sert estetiğini koruyarak şirketin genç ekibi için eğlenceli ve dinamik bir ortam yaratmaktı.

Facebook-8

Facebook-10

Pek çok duvar ve mekan tamamlanmamış olarak bırakıldı: Çalışanlar duvarlara yazı yazmaları, sanat çalışmaları eklemeleri ve mobilyaları ihtiyaçları doğrultusunda hareket ettirmeleri konusunda cesaretlendirilerek binanın sürekli değişmesi sağlandı.

Facebook-13

Facebook-4

Daha önceki kullanıcının bıraktığı parlak turuncu renkli bir sanayi vinci, San Franciscolu heykeltıraş Oliver DiCicco tarafından, ağır bir masa tablasını desteklemek amacıyla yeniden kullanıldı.

Facebook-11

Facebook-14

Binanın sanayi estetiğine atıfta bulunarak, kalan bir saçakla bir duvar ve tavan sarılarak karşılaşma ihtimallerini ikiye katlayacak merkezi bir toplanma alanı yaratıldı.

Facebook-7

Facebook-21

Facebook-22

 

 

Yazı ve Görseller: Dezeen
Çeviri: Mimdap

3 Yorum
  1. akıl dolu ve dinamik bir iç mekan tasarımı. facebook gibi bir dünya portalının bundan başka bir kullanma mekanı olamazdı zaten.

    rengin uludere | 22 Ekim 2009

  2. dünya üzerindeki her insanın sahip olmak isteyeceği bir site.

    Kaan Serhan | 28 Kasım 2009

  3. çok güzel…

    İzzet | 25 Ocak 2010


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org