Restaurant Les Col - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Restaurant Les Col
Share 24 Eylül 2008

Mimar: RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes

Katalan mimarlar, bir restorana müdahale ettiler… Bu küçük gastronomik merkez, Katalonya’nın tipik 15-16. yüzyıl 3 katlı evlerinden birinin giriş katında yer alıyor. Restoran bütünleyecek şekilde, arka bahçeden meyve bahçesine kadar bir genişleme daha önceden yapılmıştı. Yapının çevresi tamamen kırsal olduğu için mimari müdahalenin de kentsel stilden uzak olması gerekiyordu.

İlk müdahale bölmeleri yıkmak ve duvarları ortadan kaldırmak, ardından da çekme metalden şeritler örmek olmuş. Daha sonra yeni bölmeleri belirleyip iç mekanı tasarımlamak kalmış. Değişikliklerin büyük kısmı genişletilen mutfak üzerinde yapılmış. Burada mimarlar, belirgin bir kişilik yaratarak restoran sahibinin aşçılıktaki evrimini yansıtmaya çalışmışlar. Bunu da, bu amaca en uygun malzeme olarak gördükleri paslanmaz çelikten duvarlar ve mobilyalar ile yapmışlar. Yer döşemesi betonla kaplanmış, tavan da gri gölgelerle boyanmış. Gri rengin kullanılma sebebi ise, mutfakta kullanılan diğer paslanmaz çelik eşyaların rengine uyum sağlıyor olması. Bu elemanların her biri, tasarımın bütünüyle ve ona eşlik eden her şeyle iyi bir uyum yakalayacak şekilde ayarlanmış. Mutfak, camla kapatılmış bir avludan doğal ışık alarak tüm aşçılık alanını aydınlatır şekilde düzenlemiş. Avlu duvarlarının birinde ufak bir göletin üzerinde mutfak ile yemek yeme alanlarını ayıran bir sarmaşık kullanılmış.

Çelik ya da camla kaplanmış girişler birer veranda görevi üstlenmiş. Bu çift amaçlı bir giriş yaratmış: varolan alanla yeni yaratılan alanları birbirinden ayıran zarif bir alan ve iç mekanla dış mekanı birleştiren bir nokta. Bu bölümü geçtikten sonra, restoranın “T” şeklini ortaya çıkaran ve sağda mutfak, solda odalar ve müşterilere ayrılan alanlar ve ortada da binanın genel hizmet alanı şeklinde sıralanan 3 alan görülüyor. Odalar ve yemek yeme alanlarıda mimarlar boyalı ve paslı görünümlü çelikten duvarlar ve mobilyalar yaratmışlar. Beton yer döşemesi ve gri-kahve boyalı tavan da bunlarla uyum içinde. Odalar ise birbirinden sebze şekilli çelik ayraçlarla orijinal biçimde ayrılmış. Tüm salonlar meyve bahçesini ve hayvanları görebilecek şekilde düzenlenmiş. Orta alan, normal bir günde 44 kişinin oturabileceği şekilde tasarlanmış. Bir ucunda yer alan geniş cam duvar, hem bahçe manzarasını yansıtmak hem de iç mekanla dış mekan arasında ilişki kurmak amacıyla kullanılmış. Restoranın diğer bölümü ise şarap mahzeni ve bekleme salonlarına açılarak son buluyor. Bu amaçla duvarlar ve bekleme salonları metal silindirler, beton rengi taş döşemeler ve kubbeli tavanlarla kaplanmış. Bu tip mekanlarda genellikle olduğu gibi beyaz, temizlik ve saflığı simgelediğinden baskın renk olarak ön plana çıkarılmış.

Tasarımın konsepti ve malzeme seçimi tamamen araziyi, bitki örtüsünü ve etrafı kaplayan yaprakları yansıtacak şekilde düşünülmüş. Bu etkiyi yaratabilmek için, sebze desenli çelik örtüler, gerçek bitki örtüsüyle kaplanmış avlular ve sakin bir atmosfer yaratacak sıcak renkler kullanılmış. Restoranın içindeki sandalyeler, masalar ve koltuklar da çiçek desenleriyle süslenmiş. Hem şık dekorasyon hem de kemerli yapı, müşterinin de göstermek istediği kaliteli aşçılığı yansıtıyor.

Mimarlar, birkaç konsepti bir araya getiren bu tip projelere “uyandırma” projeleri diyorlar. Sonuçta burası kalın duvarlarıyla atalardan kalma bir konut ve dış mekanda yaşamak, burada oturup yemek yemek de mümkün olduğu için “geçmişi uyandırıyorlar”. Yapı malzemesi olarak sadeca taşı kaldırıp yerine çelik kullandıkları için de “geleceği uyandırıyorlar”.

Kaynak: The Sourcebook of Contemporary Architecture
Çeviri: mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org