Fener - Balat Rehabilitasyon Projesi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Fener – Balat Rehabilitasyon Projesi
Share 16 Temmuz 2008

Avrupa Birliği ve Fatih Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Fener ve Balat semtlerinin restorasyon projesi, geçtiğimiz gün düzenlenen törenle sona erdi. Ocak 2003’ten bu yana süren restorasyon çalışması, dört ana etaptan oluşmaktaydı: Binaların yenilenmesi, bir sosyal merkez kurulması, Tarihî Balat Çarşısı’nın yenilenmesi ve atık yönetiminin yürütülmesi.

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan, ancak son dönemde geliştirilen projeler nedeniyle listeden çıkartılması gündeme gelen İstanbul için gayet önemli olan bu proje kapsamında, Fener ve Balat semtlerinin farklı sosyal ve kültürel mekânlarından seçilen 121 adet bina özgün mimarîsi korunarak onarıldı. Projenin ilk basın bülteninde, amacın binaların fiziksel durumunun yanı sıra, insanların yaşam standartlarının da iyileştirilmesi olduğunun altı çizilmekteydi.

Toplam 121 bina onarıldı

Toplam 7 milyon avro bütçeyle tamamlanmış proje kapsamında, 84 ev, 33 dükkân, Dimitri Kantemir evi ve bahçesi ile Sosyal Merkez olarak kullanılacak bir ev restore edilirken, aynı zamanda geri dönüşüm için bir de katı atık yönetimi kuruldu.

Bilindiği üzere, mimarî ve kent dokusu açısından büyük önem arz eden Fener ve Balat semtlerindeki binalar, ciddî bir yıpranma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Proje kapsamında, iki semtten belli kıstaslara göre seçilen temsili sayıdaki bina yenilenerek, semtlerin yapısının ve kültürel mirasının korunması amaçlandı. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, temsili sayıda binayla bu projenin gerçekleştirilmiş olmasının asıl önemi, iki semtteki koruma ve restorasyon projelerinin özendirilmesini sağlamanın yanı sıra, başka mekânlara da uygulanabilecek bir rehabilitasyon modelinin yaratılması olmuş.

Yine Fatih Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, restorasyon süreci şu aşamalardan geçerek gerçekleşti:

  • İmar planlarının gözden geçirilmesi
  • Mimarî ve sosyal değerlendirme ölçütlerinin belirlenmesi
  • Başvuran evlerin belirlenen ölçütlere göre değerlendirilmesi
  • Hangi evlerin restore edileceğinin kararlaştırılması
  • Koruma Kurulu onayının ve inşaat izinlerinin alınması
  • İhale dosyalarının hazırlanması ve ihalenin açılması
  • İnşaat koordinasyonu ve denetimi, kabulü, hak edişlerin denetimi

Fatih Belediyesi, restorasyon sırasında özellikle cephelerin temizliğine önem verildiğini belirterek, mikro kumlama tekniğiyle taş yüzeylere hasar verilmeden yüzeydeki tabakaların kaldırıldığını, eksik taş kaplamaların bütünlendiğini ifade ediyor. Tamamen tahrip olmuş taş kaplamaların mevcut taşın aynısıyla değiştirildiği belirtilirken, demir kenetlerin yerine paslanmaz çelik kenetler yerleştirildiğinin de altı çiziliyor.

Halk katılımı ve sosyal merkez

Bilindiği gibi, Avrupa Birliği ve UNESCO, kentsel ölçekteki yenileme çalışmalarında halk katılımına büyük önem vermekte. Bu nedenle, Fener ve Balat semtlerinde gerçekleştirilen yenileme çalışmalarının uygulama ve karar aşamalarında katılımcı bir anlayış geliştirilerek, bölgedeki evler ve dükkânlar gezilmiş, halkı bilgilendirici toplantılar düzenlenmiş.

Programın, en az yapıların iyileştirilmesi ve onarılması kadar önem taşıyan bir diğer etabı ise, mahallede ikâmet eden gençlere ve kadınlara yönelik hizmet vermek amacıyla bir sosyal merkezin kurulması ve işletilmesi olmuş. Semtte yaşayanlar için bir buluşma ve toplantı yeri olması amaçlanan merkez, aynı zamanda okuma-yazma ve meslekî eğitim vermek, beslenme ve çocuk bakımı konularında tavsiyelerde bulunmak, basit tedaviler için bir klinik ve bir de kreş hizmeti veriyor.

Merkezde düzenlenen kurslarla öğrencilerin okuldaki başarılarının artması amaçlanırken, okul saatleri dışında ev ödevlerine yardım hizmeti de veriliyor.

Dimitri Kantemir Sosyal Merkezi

Daha önce de belirttiğimiz gibi, projenin bir diğer önemli ayağı da, Fener ve Balat semtlerinin nirengi noktalarından biri olarak gösterebileceğimiz Dimitri Kantemir Evi’nin restorasyonu oldu. 1688-1710 yılları arasında Fener’de yaşayan Rumen prensi Dimitri Kantemir’in evi, Haziran’ın son haftasında Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu’nun da katıldığı bir törenle hizmete açılmıştı.

Romanya Hükümetiyle ortak yürütülen çalışma sonucunda, evin üst katı Dimitri Kantemir Müzesi olarak kullanılmaya başladı. Giriş katı ve bahçe ise, Sosyal Merkez tarafından kullanılıyor.

Balat Çarşısı

Alanın fiziksel çevresinin iyileştirilmesine yönelik bir diğer önemli bileşen ise, Balat Lapçinler ve Leblebiciler Sokakları boyunca sıralı tonozlu dükkânlardan oluşan Tarihî Balat Çarşısı’nın onarımı ve yenilenmesi olmuş.

Civarda yaşayan halk için bir çekim merkezi olan çarşının rehabilitasyonunun, aynı zamanda hem ticaretin hem de konut alanlarının gelişmesine katkıda bulunacağı tahmin ediliyor. Çalışmaların parçası olarak 33 dükkân restore edilmiş; sokak aydınlatmaları, tenteler ve kaldırımlar için de çalışmalar planlanmış. 5 dükkân için yoğun, 28 dükkân için de iç, çatı ve cephe restorasyonları yapılmış.

Katı Atık Yönetimi

Programa göre, Fatih Belediyesi ile işbirliği içinde bir katı atık yönetimi stratejisi geliştirilerek, bütçe açısından ufak bir bileşen olmasına rağmen, programın genel etkisini arttırma açısından önemli bir etkiye sahip bir çalışmaya gidilmiş.

Buna bağlı olarak, evlere ve dükkânlara toplam 2500 plastik kova dağıtılmış. Aynı zamanda alandaki 4 okulda okuyan 1250 öğrenci, yapılan atölye çalışmasına katılmış. Dükkân ve konutlara broşürler dağıtılırken, Fatih Belediyesi de haftada iki kere geri dönüşüm atıklarını toplamaya başlamış.

Ertuğrul Günay: “Bu program hem İstanbul, hem de insanlık için çok önemli”

Fener-Balat Rehabilitasyon Programı’nın resmen bittiği gün yapılan törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, programın başarısının İstanbul için olduğu kadar, insanlık açısından da önemli olduğunu belirterek, “Proje doğru semtte ve doğru zamanda yapıldı. Haliç, geçmişte İstanbul’un dünyaya açılan kapısıydı. Bugün de burada başarıyla bitirilen bu projeyle birlikte, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul, Avrupa Birliği’ne açılan kapı olacaktır” diye konuştu.

Törende söz alan program direktörü Louis Mezzano ise, projenin hayata geçirildiği yıllarda mahalle halkıyla çok yakın ilişkiler kurduklarını, yapılanın öneminin de bundan kaynaklandığını söyledi. Mezzano, “Tarihî semtin konutlarını restore ederken içinde yaşayanların da yaşamlarını iyileştirmeye ve aidiyet duygusunu güçlendirmeye çalıştık” diye konuştu.

« Fener – Balat Rehabilitasyon Projesi galerisi için tıklayın »

Fotoğraflar: fenerbalat.org, Fatih Belediyesi
Haber: mimdap

6 Yorum
  1. Bence iyi bir programdı, yapanların emeği geçenlerin eline sağlık. Bu sayı elbette bütün semt için yetersiz fakat bir sinerji yarattı diye düşünüyorum. Yenileme ve yaşatma ile ilgili bilinç oluşmasında önemli bir durak. En önemli sorun kaynak bence. Bu projedeki AB katkısı en azından bu manzaraların ortaya çıkmasına katkı verdi. Daha kapsamlı çalışmalar için daha büyük bütçe gerekir.
    Saygılarımla

    Derya Çiçek | 15 Temmuz 2008

  2. Bu projeler basit onarım esaslı olsa bile bir semti canlandırmada gerçekten çok önem taşıyor. Çünkü bizde henüz yapının ömrünü uzatan onarım ve bakım kültürü yerleşmediği için bina “tüketilen” bir meta olarak görülüyor. Bu tükenişe dur demek çok önemli. Ama İstanbul’un tarihi mekanlarının sorunu sadece bu onarımlarla çözülemez. Daha köklü yenileme projelerine gereksinizm var.
    Saygılarımla

    Şahin Yüksel | 20 Temmuz 2008

  3. proje üzerinde çalışmak daima bir anlam taşır ve bu çalışmalar gerçekten ama gerçekten önemli

    senem | 29 Ekim 2008

  4. sayın editor;
    Yukarıda yayınladığınız yazı tamamen Fatih belediyesinin basın bülteni haberi anlatılanların çoğu doğru değil proje başarı değil fiyasko aslında
    projenin aslı aşağıdaki sayfada var, ayrıca dimitrik kantemir sarayı restore edildiği günden beri hiçbir faaliyet göstermedi
    şimdi ise kapısı kilitli duvarlarının üstü dikenli tel bir firmaya kiraya verilmiş alanlar ne yapacak öğrenemedik
    http://fatihhaber.com/dimitrikantemir.htm
    projenin gerçekleri
    http://fatihhaber.com/indexfnr_torn.html
    saygılarımızla

    Abdullah Gözaydın | 2 Eylül 2009

  5. haberinizdeki ilk resim balArt sanat atölyesi binası sahibi tarafından onarılmış bir binadır
    proje kapsamında tek çivi çakılmamıştır
    bilgilerinize
    proje içinde semt halkının sosyal rehabilitasyonu maddeleri atlanmış 250 binadan 121 bina dış cephe restoresi yapılmıştır
    sosyal merkez dedikleri hizmeti Helezon adında bir işadamları derneğine vermiş onlarda başarılı çocuklara ücretsiz etüt veriyorlar başarısılara ödeyemeyecekleri ücret talep ediyorlar
    bunların sosyal belediyecilik anlayışı malesef bu

    ispatı aşağıdaki linkte
    http://fatihhaber.com/balatsosyalmerkez.htm

    Abdullah Gözaydın | 2 Eylül 2009

  6. Whats up, This is a excellent sammution, I located your blog checking google for any similar subject and discovered this. I couldnt find as well a lot other tips and details on this posting, so it was good to discover this one. I’ll most likely be returning to look at many other articles which you have written an additional time.

    Malik | 3 Eylül 2012


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org