|
18 Haziran 2008 |
İngiltere’nin en ünlü yayıncılarından Dorling Kindersley, dünya çapındaki en iyi 20 binayı seçti. 1974 yılında Christopher Dorling ve Peter Kindersley tarafından kurulan yayıncılık şirketinin seçtiği isimler arasında, bu gibi listelerin gediklilerinin yanı sıra, listelerde bulunmasına alışık olmadığımız binalar da bulunuyor.
İşte Dorling Kindersley’in kaleminden seçtikleri binalar ve açıklamaları:

Tac Mahal, Agra, Hindistan
Nefes kesici mimarînin, muazzam süslemenin ve efsanevi bir aşk hikâyesinin mükemmel birleşimi olan Tac Mahal’in adı, haklı bir şekilde romantizmle özdeşleşmiştir. Mermerden yapılma mezar ve sessiz, sakin bahçeleri, bir adamın bir kadına olan aşkını gözler önüne sererken, aynı zamanda binanın yapımında çalışan 20 bin işçinin özverisini ortaya koyuyor. Yapımı 22 yıl süren bu binayı ziyaret etmek, önemli bir deneyim kazanmak anlamına da geliyor.

Ayasofya, İstanbul, Türkiye
1400 yıllık tarihin ışığında cennetten gelme bir şeref duygusunu tattıran Ayasofya, görkemli mimarîsi ve yapıtlarıyla hâlâ ayakta kalmayı başaran Bizans’ın geleneğini yansıtmasıyla, bugün dünyanın en önemli binalarından bir tanesi. Ziyaretçiler, ruhanîlikten giderek uzaklaştığı iddia edilen dünyanın bir köşesinde hâlâ semavî bir mutluluk olabileceğini Ayasofya’da görebilirler.

Flatiron Binası, New York, ABD
Bugün bir gökdelenler cenneti haline gelmiş olan New York’a yapılan ilk gökdelenlerden bir tanesi olan Flatiron Binası, aynı zamanda hem efsanevî hem de güzel olmayı başarıyor. Bina ilk yapıldığında, bugün artık bir klasik halini almış üçgensi yapısının rüzgârlara dayanamayacağı söyleniyordu, ancak geçen 100 yılla birlikte görüldü ki, bu bina hâlen New York’a has o yaratıcı ruhun önemli simgelerinden bir tanesi olarak kalmaya devam ediyor.

Radcliffe Camera, Bodleian Kütüphanesi, Oxford, İngiltere
İngiltere gibi dünya mimarlığının en nadide eserlerine ev sahipliği yapan bir ülkede, pek çok ufak ölçekli bina göze çarpmayabiliyor. Çevresi adeta başka binalar tarafından örülmüş olan Bodleian Kütüphanesi, asil ve cesur duruşuyla etrafındaki yapılardan ayrılmayı başarıyor. Oxford’un en güzel manzaralarından bir tanesi de, Radcliff Camera’da bulunuyor.

Parlamento Binası, Londra, İngiltere
İngiliz mimarîsinin en klasik örneklerinden bir tanesi olan Parlamento Binası, Alman hava saldırılarına ve hava kirliliğinden kaynaklanan aşınmalara inatla kafa tutan, harika bir yapı. Hayal edilmesi dahi zor olan bir ölçekte muazzam gotik süslerle bezenmiş olan bu yapı, nehir kıyısında olması sebebiyle, sudan yansıyan görüntüsüyle birlikte fotoğraflık karelere sebebiyet veriyor.

Transamerica Binası, San Fransisco, ABD
İnsana sakinlikle karışık bir heyecan duygusu veren bu şehirdeki Transamerica Binası, size Amerika’da olduğunuzu üstüne basa basa hatırlatan, büyük, sivri ve parlak bir yapı. Bu binayı ziyaret eden biri, iç mimarların böylesine köşeli bir yapıya uyacak mobilyaları nasıl ürettiğini merak ediyor doğrusu.

Sydney Opera Binası, Sydney, Avustralya
Sydney’in bir numaralı turistik mekânı olan, geçtiğimiz sene UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren Opera Binası, hiç şüphesiz eşi benzeri bulunmaz bir yapı. Binanın mimarları, o zamana kadar üretilen her şeyi boşvererek, yepyeni bir deneyime imza atmaya kafayı yormuşlar ve ortaya Sydney Opera Binası çıkıvermiş.

Basilica San Marco, Venedik, İtalya
Varlıklarını ve sanattaki başarılarını gizlemek konusunda herhangi bir çabası olmayan Venedikliler için, Basilica San Marco’nun ayrı bir önemi var. Bir Bizans tasarımı olan bu binada, 600 yıllık saf altın süslemelerin görkemini keşfedebilirsiniz. Binanın hem içi, hem de dışı, insanın nefesini kesiyor.

Sagrada Familia, Barselona, İspanya
Gaudi’nin tamamlayamadan hayata gözlerini yumduğu bu başyapıtı, Avrupa’nın en alışılmışın dışında dinî yapılarından biri olmasıyla ünlü. Dünyanın en çok turist çeken yapılarından biri olan Sagrada Familia, doğadaki biçimleri muhteşem bir ustalıkla kullanan Gaudi’nin Katolik mezhebine adadığı bir sembol adeta… Gaudi, hayatının son 14 yılını pek fazla kişiyle görüşmeksizin bu binada geçirdi. Mimarın mezarı da kilisenin alt katında bulunuyor.

Museo Guggenheim, Bilbao, İspanya
60 metrelik muazzam avlusuyla, cam ve titanyumun mükemmel birlikteliğini yansıtan Frank Gehry başyapıtı, 20. yüzyılın en önemli mimarî eserlerinden bir tanesi olarak kabul görüyor. Yapımında 60 ton metal kullanılan bina, modern mimarînin en önemli sembollerinden.

Mehrangarh Kalesi, Jodhpur, Hindistan
Hindistan’ın mavi şehri Jodhpur’un 125 metre yüksekliğindeki kayalarının üstünde bulunan Mehrangarh Kalesi, büyüklüğü, görkemi ve tartışılmaz ölçüleriyle, mimarlık açısından sözün bittiği yer anlamına geliyor. Hindistan’da 17 jenerasyon önceki yönetimin inşa ettirdiği bu mükemmel yapı, ziyaret edilmeyi hak ediyor.

Metropolitana Katedrali, Mexico City, Meksika
Metropolitana Katedrali, mimarlığın ve tasarımın en önemli kesişim noktalarından birine tekabül ediyor. Yapıda, hem Barok, hem de Neoklasik öğeler bir arada bulunuyor. 240 metrelik kuleleri ve 16 şapeliyle, Latin Amerika’nın en büyük kilisesi olma özelliğini de taşıyor.

Centre Pompidou, Paris, Fransa
Mimarlığı adeta tersyüz eden Pompidou, havalandırma ve su boruları, asansörleri ve iç mekânlarıyla Paris’in en önemli yapılarından bir tanesi. Şehrin en hareketli merkezlerinden birine kurulmuş olan yapı, Avrupa’nın en fazla turist çeken eserlerinden biri olma özelliğini de taşıyor.

Partenon, Atina, Yunanistan
12 metre uzunluğundaki Athena heykeline ev sahipliği yapması amacıyla tasarlanan Partenon, dor düzeniyle inşa edilmiş tapınaklar arasında en ünlüsü… 1687 yılında yaşanan yıkımda ağır hasar alan bina, bugün bize kalan iskeletiyle bile Yunan mimarların ne kadar büyük bir iş çıkardığını kanıtlıyor. Matematiksel olarak kusursuz olan bina, tamamen simetrik yapısıyla dikkat çekiyor. Burada 2000 yıldan daha uzun zamandır ayakta kalmış olan bir binadan bahsettiğimizi de unutmayalım.

Umeda Sky Binası, Osaka, Japonya
Büyük binalar arasında en büyük heyecan yaratanlardan bir tanesi, Umeda Sky Binası olsa gerek. Birbirine paralel uzanan ve sadece sondaki iki katta birbiriyle buluşan 40 katlı iki kuleden oluşan yapı, yükseklik korkusu olmayan ziyaretçilerine mükemmel bir Osaka manzarası vaat ediyor.

Kolezyum, Roma, İtalya
Bir zamanlar insanların ve hayvanların birbirlerini acımasızca öldürdüğü, izleyicilerin de bundan keyif aldığı bir eğlence alanı olan Kolezyum, bugün dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin akın ettiği bir simge-yapıı konumunda. Dor, İyon ve Korint düzeninin kullanıldığı yapı, dünyanın en önemli mimarî miraslarından bir tanesi…

Angkor Wat, Kamboçya
Vishnu’ya ve tüm Hindu cemaatine adanmış olan Angkor Wat, dünyadaki dinî yapılar arasında en büyüğü olma özelliğini koruyor. Beş kuleli, lotus görünümlü merkez tapınağıyla, dış duvarlarıyla ve süslemeleriyle, eşi benzeri bulunmaz bir yapı.

Burj Al Arab, Dubai
Dünyanın en yüksek oteli olmasının yanı sıra, modern Dubai’nin sunduğu lüksün ve zenginliğin simgesi de olan Burj Al Arab, denizin doldurulmasıyla elde edilen bir adada, 321 metrelik devasa boyutuyla uzanıyor. Otelin dış cephesi, geceleri muazzam bir ışık huzmesiyle aydınlatılıyor. Dünyada gelmiş geçmiş en pahalı bina olduğu düşünülen yapının maliyeti hiçbir zaman açıklanmadı.

Hassan II Camii, Kazablanka, Fas
Kazablanka gibi efsanevî bir şehirde yer alan ve benzersiz süslemelere sahip olan, 25 bin kişi kapasiteli ibadet mekânının yanı sıra, 200 metrelik minarelerin yükseldiği Hassan II Camii, 9 hektarlık alana yayılıyor. Yapımı 1993 yılında bitirilen cami, el yapımı oymaların ve resimlerin kusursuzluğuyla, eskiyi ve moderni mükemmel bir şekilde birleştiriyor.

Krak des Chevaliers, Homs, Suriye
1100’lü yıllarda inşa edilen, zorlu iklim şartlarının bulunduğu bir yerde yükselen Krak des Chevaliers, gerçekten etkileyici bir yapı. 30 metre uzunluğundaki kuleleri, 1000 yıla yakın bir süreden beri Suriye’nin tarihine ışık tutmaya devam ediyor.
Kaynak: Times Online
Çeviri: Mimdap
Yukarıda yaklaşık 10 tane en iyi bina var. Ne demek istiyorum; kargir binalar 10 kadar var ve bunlar binlerce yıl gidebilecek, yaşayabilecek binalar. Diğer betonarme ve çelik binalar ise 100 ila 300-350 yıl sonra ya kendiliklerinden yıkılacaklar ya da yenilenmeleri gerekecek. Bilmem anlatabildim mi, niçin en iyi binaların 10 adet olduğunu?
Denilebilir ki, iyiden maksat en uzun giden değil başka nedenler var. Ancak biz biliyoruz ki, “en” zarfını koyduğumuz zaman her yönden “en iyi” olmak zorundalar. Fonksiyon, orantı ve ekonomi yönlerinden “en”leri toplamak zorunda bu binalar. Kalıcılık isteniliyorsa kargirin üstüne henüz yok.
bence en iyi yirmi. mutlaka daha yüz belki beşyüz iyi binadan söz edilebilir ama bu yirmisi “iyi” konusunda yeterli fikri veriyor ve düşündürüyor. en iyi nasıl olur dedirtiyor.
bence hepsi ğüzel neden yeni binalar dayanıksızlar bunu ciddi anllamda düşünmek gerekmiyormu sizce
bir kacı çok basıt olmus yinede güzel kabe nin olmaması ilginçç
kabeyi yazarmı kardeşim hıristiyanlık ayrı kebe ayrı bizlere göre dünyada en önemli mabed kabe ve ilk bina olma özelliği var taş taş üstüne konulan ilk bina kabedir….. SAYGILAR
daha güzelini beklerdim
edirne selimiye onların çoguna fark atar
bence eyfel kuleside olmalıydı kabe’de olmalıydı ikisininde baya eski tarihi var
Kabe tarih boyunca defalarca yeniden yapılmıştır. Yangınlar geçirmiş -yangında yanarak çatlayan Hacer ül Esved’in parçalarını bizim camilerde görebilirsiniz- defalarca sular altında kalmış, kutsallığı ilk yapı olmasından değil İslam dünyasının kendisine verdiği anlamdan gelen bir yapıdır Bombalanmış içinde bir halifenin ölümünü görmüş bir yapıdır. Halen de en ağır saldırıya Suudilerin ölçüsüz, orantısız rant hırslarından gelen imar uygulamalarıyla uğramaktadır. Hem de islam dünyasının gözleri önünde ve kısmi destekleriyle.
bence hepside çok iyi insanı gidip oraları görmeye davet ediyor.
burj binası o değil fotoğraf yanlış. dünyanın en yüksek binası gibi duruyor mu :)) dubaide simgelik bi otel sadece o.
Genel olarak tespitler yerinde olmuş.Bir çok bina hem tarihi hem de mimarlık adına döneminin ilklerinden.Londra,New York gibi büyük kentlerden verilen örneklere birebir katılıyorum.Dubai de ki Burj al Arab oteli simgelik bir yapı olmasının yanı sıra aynı zamanda lüksün simgesidir,mimarlık adına örnek verilmesindeki amacı tam olarak çözemedim.Dünyanın en yüksek binası ise zaten Al Arab oteli degil marina bölgesinde bulunan Burj Dubai kulesidir.
burj al arab fotoğraftaki bina değil denilmiş fakat o bina. Siz burj al khalifa ile karıştırmış olabilirsiniz ve khalifa dünyada en yüksek ikinci gökdelen.
gerçekten binalar çok iyi. hepsi bir fikir üstünlüğü taşıyor.
İi güzel ama mimarıda yazınız
Neye gore dunyanın en guzel 10 veya 20 binası kim seciyor bunları? Kriterler ne? Zaman,teknoloji,ekonomi,sosyoloji vs.. Bence daha iyi bakmalı ve incelenmeli binlerce guzel bina . Bu is Prelli Takvimi gibi olmamalı.
fena sayılmaz ama daha güzelleri olmalı
Benimde hayalim mimar olmak.
süper üstü süper yapmışsınız tebrik ederim bunun için ben mimar olmak istiyorum çünkü bu çalışmalarla çok önem veriyorum inanıyorum ki bu işlere elim çok yatkın bunun için çocukluktan beri mimar olmak istiyorum
cok guzellet ve hepside deyerli
Kardeşim ingilizce ödevim war bi zahmet ingilizce yapsanız çok makbule geçer
HERKESİN HAKKINA KİMSE KARIŞAMAZ ! :D
öööööööööö
Herkesin en sevdiği bina çeşidi çok farklı. Kamuoyunda en fazla basına yansıyan ve magazinleştirilenler biliniyor.
burj halifa nerede
çok güzel
çok güzel fevkalade
cancazım mamafi bu ne gerçekten çok makbule geçtiniz tenkyou babay
Güzel
güzele benziyo ama yinede elinize saglık
cok güzel çok tarihi bina varmış laaaa
ne istiyorum ne cevap alıyorum bi kerede çıksa şaşarım bi mimar ismi söyleyemediniz ne biçim internet ödev çıksın diye aldık biz bunu yoooooooooooooooooook artık yaaaaaaaaaaaaaa
bence klasik yapılardan cıkmalıyız artık ne kadarda kendi zamanlarına göre mükemmel olsalarda örneğin pramitler… modernist düşünmek gerekiyor 22.yy da yaşıyoruz
Bence burj halifayıda koymalıydılar buna 826 m devasa bir yaptı insan oğlunun inşa ettiği en büyük yaptı
en güzeli de Beştepe’deki bina
Dünyanın en iyi binası Hindistan’daki Bina..
http://www.haberkolaj.com/
Kabe ve Hindistan’ın bütün yapıları olmalı
Daha detaylı ve uzun bir liste için şu siteyi ziyaret edebilirsiniz:
https://www.tasarkar.com/2018/05/dunyaca-unlu-mimari-yapilar.html