Her yıl İstanbul’un park, bahçe ve caddelerini süsleyen laleleri bundan böyle Silivrili köylüler yetiştirecek. Belediyenin ‘Alım Garantili Lale Soğanı Yetiştiriciliği’ projesi, hem köylülere hem de İstanbul’a kazanç sağlayacak.

Silivrili köylülere yeni gelir kapısı açacak proje, Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden AĞAÇ AŞ tarafından başlatıldı. Amaç; İstanbul’a göçü önlemek, ülke ekonomisine katkıda bulunmak, köylülerin kendi yurtlarında geçimlerini temin ederek kalkınmalarını sağlamak ve düşük maliyetli lale soğanı yetiştirmek. Bu proje ile lale soğanlarının üretimi, bakımı, yetiştirilmesi gibi konularda eğitim verilen köylülerin kendi arazilerinde lale soğanı yetiştirmeleri sağlanıyor.

Projenin ilk adımlarından biri olan Silivri köylülerine yönelik lale soğanı yetiştiriciliği eğitimleri tamamlandı. AĞAÇ AŞ’nin davetiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şevket Alp tarafından Silivri’nin Kurfalı, Seymen, Küçük Seymen ve Danamandıra köyünden 11 üreticiye eğitimler verildi. Şevket Alp, köylülere lalenin botanik ve çiçek özellikleri, doğal yayılış alanı, yaşam döngüsü, gerekli ortam şartları, toprak işlemesi, drenajı ve üretim aşaması konularını anlattı. Silivri köylüleri, damızlık lale soğanlarını teslim alarak üretime başlayacak. Proje kapsamında AĞAÇ AŞ, her köye 50 bin damızlık lale soğanı verecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şile’nin köylerinde uygulamaya koyduğu ‘Alım Garantili Çiçek Yetiştiriciliği’ projesi, fakir köylülerin yüzünü güldürüyor. Proje ile Mart 2006’dan bugüne kadar 3 etapta 30 çiftçi, yaklaşık 1 milyon çiçek üreterek kişi başı ortalama 3 bin YTL para kazandı. Projenin 4. etabı da köylülere verilen çiçek yetiştiriciliği eğitimi ile başladı. Proje kapsamında köylülere yetiştiricilik eğitimleri, torf (özel toprak), çiçek kasaları ve pazarlama desteği Büyükşehir tarafından sağlanacak. Üretim aşamasında köylülere çiçek fidelerinin yanı sıra 300-400 metrekarelik alana yayılan plastik seralar da Büyükşehir Belediyesi tarafından veriliyor. Proje ile her köylünün en az 30 bin çiçek yetiştirmesi hedefleniyor. Proje, Şile’nin İmrandere, Değirmençayırı, Erenler, Bozkoca, Oruçoğlu, Osmanköy, Yazımınhayır, Kabakoz, Satmazlı, Çayırbaşı ve Sofular köylerinde uygulanıyor. Şile köylüleri büyük çiçekli menekşe, mini menekşe, çuha, portakal çiçeği, nergis, şebboy ve şekertabağı çiçekleri üretecek.

Kaynak: Zaman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir