Su altını kazıp limanı buldular - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Su altını kazıp limanı buldular
Share 1 Ekim 2007

Türk arkeologlar, Mersin’deki Kelenderis antik kentinin limanını ortaya çıkardı.

Mersin’in Aydıncık ilçesinde bulunan Kelenderis antik kentinin hemen önündeki limanda Türk su altı arkeologlarının yürüttüğü kazılarda antik dönemden kalma bir iskele ortaya çıkarıldı. İskele, antik Kilikya bölgesindeki M.Ö. 5 ve 6. yüzyıllardaki deniz ticaretinin kanıtı oldu.

Antik dönemlerde küçük limanlarda gemilerden yükleme ve boşaltma sandallar aracılığıyla yapılırken, Kelenderis gibi bir liman kentinde iskele bulma ümidini taşıyan arkeologlar çalışmalarını sürdürüyordu. Bilim adamları 2005’te kentin hemen önünde yapılan dalışlarda ilk bulgulara rastladı. Denizin altında düzgün kesimli dört blok taş bulan uzmanlar, iskelenin ilk belirtilerini elde etti.

Güç koşullarda çalışıldı

Ardından Prof. Dr. Levent Zoroğlu başkanlığında çok önemli bir su altı kazısı başladı. Arkeolog Hakan Öniz de su altı ekip lideri olarak görev yaptı.

2006’da başlayan çalışmalar zorlu su altı koşullarında yapıldı. Arkeolojik nitelikte olmayan bir sahada bile üç günde bitecek hafriyat, arkeolojik sahalarda özellikle su altında yıllar aldığı için çalışmalar uzun sürdü. Dip zemininin altında 40 adet daha blok taş bulununca iskelenin temel yapısı ortaya çıkartıldı. Bu arada İsrail Hayfa Üniversitesi’nden Dr. Zaraza Freidman’ın “Burası iskele değil çekek yeridir” açıklaması yaptı. Denizin altında hava asansörleriyle hatta küçük spatulalarla çalışan arkeologlar 21 tane daha taş blok bularak iskele formunu tamamen ortaya çıkardılar.

Taş blokların bir bölümü ana bölümün üzerine yıkıldığı için, iskelenin yüzlerce yıl önce bir deprem ya da bir tsunami nedeniyle sular altında kaldığı tahmin ediliyor. Tüm bulgular yapının basit bir çekek yeri olmadığını, çok düzgün yapılmış, büyük bir antik iskele olduğunu kanıtladı.

Bu zorlu çalışma sırasında çok miktarda antik balıkçılık malzemesi, taş olta ve ağırlıkları, oltalar, metal süs eşyası, gemi çivileri ortaya çıkarıldı. Arkeolojik kazının su altı bölümünü yürüten Öniz, “Ülkemizde tamamen Türk arkeologlar tarafından yapılan ilk liman çalışması olan Kelenderis, Kilikya medeniyetleri hakkında çok önemli ipuçları veriyor” dedi.

Kaynak: Milliyet


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org