Mitolojideki adı “İda” olan ve zengin yeraltı suyu kaynakları nedeniyle Homeros’un “Bin Pınarlı” diye bahsettiği oksijen deposu Kazdağları’ndaki altın arama çalışmaları çevrecilerin ve bölgede yaşayanların tepkilerine neden oldu.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden arama izni alan 11 firma Kazdağları’nın değişik noktalarında sürdürdükleri altın arama çalışmaları sırasında çok sayıda ağacı kesti. Ayrıca şu ana kadar 400’ün üzerinde sondaj yapılarak bölge delik deşik edildi.

KÖYLÜLERDEN TEPKİ

Köylüler siyanürle altın çıkartılmaya başlaması durumunda karşı karşıya kalacakları tehlikenin endişesini yaşarken, altın arama çalışmalarının daha hemen başında sondajların etkisiyle yeraltı suları kirlendi. Birçok köyün suyu çamurlu akmaya başladı. Çevreciler ve köylüler altın çıkarma işlemini beklemeden yapılan arama çalışmalarına tepki göstermek için kenetlendi, 1800’ü aşkın imza toplandı. Kazdağları’nın kuzey yamaçlarında kalan Söğütalan ve Muratlar köylerinin çevresindeki altın arama çalışmalarına karşı mücadele edebilmek için kent merkezinde 30 sivil toplum örgütünün içinde bulunduğu Çanakkale Çevre Platformu kuruldu.

BÖLGE TEDİRGİN

Kazdağları’nın güneyindeki Ayvacık İlçesi’ne bağlı Küçükkuyu Beldesi Bahçedere Köyü Fatma Kayası Mevkii’nde de Global Madencilik Şirketi’nin mayıs ayından beri sürdürdüğü altın arama çalışmalarına karşı ise “Kazdağı Koruma Grubu” adı altında çevreciler ve turizmciler örgütlendi. İki koldan sürdürülen mücadeleye Çanakkale ve çevresindeki sekiz belediye ile çok sayıda muhtarlık destek oldu. Çevrecilerin başlattığı mücadele kapsamında şu ana kadar çeşitli paneller ve basın açıklamaları düzenlenerek kamuoyu oluşturuldu.

Maden bölgesinde inceme

Kazdağların’da maden aranmasına çevrecilerin sesinin yükselmesi üzerine Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla bölgeye gönderilen heyet bu sabah incelemelerine Teckcominco Şirketi’nin Çan İlçesi’nin Söğütalan Köyü Mevkii’nde altın arama çalışmalarını sürdürdüğü bölgeden başladı. Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde görevli Şube Müdürü Erdoğan Üçpınar ve beraberindeki bir uzman, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte bölgede başlattıkları inceleme kapsamında kamera ve fotoğraf makinesiyle çekim yaptı. Gazetecilere açıklama yapmayan inceleme heyetinin altın aranan tüm yerleri tek tek gezeceği, arama izni dışında bir faaliyet ve tahribat olup olmadığı yönünde bir rapor hazırlayarak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na sunacakları öğrenildi. Bu arada Çanakkale’de CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Recai Elmas, Teckcominco Fronteer Arama ve Madencilik Şirketi tarafından sürdürülen altın arama çalışmalarıyla ilgili olarak meclise soru önergesi verdiğini söyledi.

Kaynak: Hürriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir