Allianoi, kil ile doldurulacak - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Allianoi, kil ile doldurulacak
Share 19 Ekim 2007

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yortanlı Barajı’nın su tutmasıyla birlikte sular altında kalacak olan antik Allianoi kenti hakkında son kararını verdi. Karar, alanın kil ile kaplanarak, 218 metre duvar inşa edilmesini öngörüyor. Kazı Başkanı Ahmet Yaraş kararı, “Kararı alanlar bunun sorumluluğunu nasıl taşıyacaklar bilemiyorum. Hayırlı olsun” dedi.

İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Allianoi ile ilgili 10 Ekim tarihinde aldığı karara, Hürriyet ulaştı. Kararın bakan onayı ile oluşturulan bilim komisyonunun görüşleri doğrultusunda hazırlandığı vurgulanan raporda şunlar kaydedildi:

“3 Temmuz’da oluşturulan bilim komisyonunun konu ile ilgili net görüşü kurulumuza iletilmiştir. Söz konusu alanın tamamının kil malzeme ile kaplanmasını ve sol sahile 218 metre duvar inşa edilmesini öngören komisyonun görüşü doğrultusunda, korunmaya ve uygulamaya yönelik proje hazırlanmasına, ayrıca Kurulumuzun 27 Kasım 2006 tarihli kararı ile istenen belgeleme, rölöve, vb. çalışmaların kurulumuza iletilmesine, yukarıda sözü edilen hususlar görüşülüp uygun görüş alınmadan alanda hiçbir inşai ve fiziki müdahalede bulunulmayacağına karar verildi.”

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ise “İzmir-Bergama Yortanlı Barajı Altında Kalacak Olan Antik Mimari Eserlerin Rölöve Projesinin Yapımı” ihalesine çıkma kararı aldı. Kararı Hürriyet’ten öğrenen Allianoi Kazı Başkanı Ahmet Yaraş, raporun Allianoi’nin DSİ’nin istediği kille kapatma görüşünü onayladığı anlamına geldiğini açıklayarak şöyle konuştu:

“Buranın kille korunması mümkün değil. Kararı alanlar bu tarihi sorumluluğu nasıl taşıyacak bilemiyorum. Dünyanın hangi ülkesinde kille kapatılarak koruma yöntemi uygulanmış. Kararı alanlar bana başka bir örnek gösterebilirler mi? Altta kalan o mozaikler gravürler ne olacak? Bununla tarihe geçeceklerini düşünüyorum. Yangından mal kaçırır gibi yedi günde karar almışlar. Kültür Varlıklarını çok sevdiğini söyleyen Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın bu duruma el koyması gerekiyor.”

Yaraş, Allianoi Girişim Grubu olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitme kararı aldıklarını da açıkladı.

Kaynak: Hürrriyet


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org